Nils Weslien räddningschef på Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
Nils Weslien räddningschef på Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio

Räddningstjänsten åker på färre IVPA-larm

Räddningschefen: Grums skulle få åka på 600 larm
1:20 min

Från och med den här veckan åker inte längre räddningstjänsterna i Molkom, Deje och Högboda ut på alla prio1-larm och som benäms i väntan på ambulans.

Från och med den här veckan åker inte längre räddningstjänsterna i Molkom, Deje och Högboda ut på alla prio1 larm och som benäms i väntan på ambulans. Sedan 2003 har de tre räddningstjänsterna gjort det, men ett nytt avtal med landstinget förändrar det här.

Malin Hedberg, direktionsordförande för i Karlstadsregionens räddningstjänstförbund:

– Avtalet med landstinget är att räddningstjänsterna inom förbundet enbart ska åka på IVPA-larm som grundar sig på hjärtstopp eller misstanke om hjärtstopp, ofri luftväg eller större blödning.

En ny ambulansorganisation med helikopter, läkarbil, bedömningsbil är ett skäl till det nya avtalet. Men ledningen för räddningsförbundet, där de övriga 9 räddningstjänsterna sedan 2011 har åkt enbart på de tre kriterierna om luftväg, hjärta och blödning, anger också att det är ansvarsfrågan som spelar in när det gäller personalen på räddningstjänsten.

– Vi har inte den grundkompetensen. Våra brandmän är brandmän och inte akutsjuksköterskor, förklarar Malin Hedberg.

Nils Weslien, räddningschef, kommenterar frågan till P4 Värmland med förklaringen att "Om stationerna i förbundet skulle åka på alla IVPA-larm så skulle till exempel Grums räddningstjänst få åka på runt 600 larm under ett år, vilket inte skulle fungera för en deltidsbrandman".

Malin Hedberg:

– Jag tror det är bra. Nu får vi en likformighet inom förbundet och en jämlikhet för medborgaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".