Anton Gustafsson,Färjestad
Färjestads nyförvärv Anton Gustafsson Foto: Mats Fagerström SR

SHL helt nytt för Anton Gustafsson

För att säkra upp truppen när både Joel Eriksson-Ek och Rasmus Asplund förvinner i tre veckor för junior-VM har Färjestad nu värvat Anton Gustafsson som verkat sex säsonger i schweiziska ligan.

Anton som är Bengt-Åke Gustafssons son, tidigare Färjestadstränare, förbundskapten och med fem säsonger som spelare i Färjestad och inte mindre än nio i NHL med Washington Capitals bakom sig.

Vad kommer då den reslige, 187 centimeter långe och 95 kilo tunge centern bidra med tror han själv?

– Framförallt bredd. En centertyp som han tror passar bra in i svensk hockey. Han är fostrad inledningsvis i Karlskoga, sedan via juniorleden i Frölunda innan det först blev några säsonger i allsvenskan med Karlskoga och Borås innan det bar av till Schweiz där han spelat fem säsonger med Langnau och en med Gottéron och en säsong i mitten av de schweiziska åren med Asplöven i allsvenskan.

Jag är ju inte samma spelare som lämnade alplandet som kom till Schweiz

Då är ju frågan hur den schweiziska hockeyn fostrat honom då den hockeyn skiljer sig en del från den svenska?

– Hur vet vi ju inte, det får vi se nu. Jag är väldigt spänd på att se hur annorlunda jag blivit på de här åren, vad de gjort mig till för typ av hockeyspelare. Jag är ju inte samma typ av spelare som kom dit som nu när jag lämnade, så är det ju.

Första känslan med Färjestad då, första träningen avverkad men du ser lite trött ut?

– Det är jag också. Som sagt, jag har inte tränat på en vecka på grund av att vi hållit på att flytta och packa upp och så det har varit stressigt. Det var ett tufft pass men det var väldigt kul att komma igång igen.

Man brukar säga på klassiskt manér att man vänder blad. Är det just det du gjort i din hockeykarriär?

– Det vet jag inte. Vi har inte stängt några dörrar för att återvända till Schweiz efter den här säsongen. Allting är öppet. Jag har kontrakt med Färjestad april ut. Men skulle det bli att vi stannar i Sverige efter säsongen då kan vi väl säga att jag bytt bok.

Mer om Hockeylag: Färjestad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".