Gänget bakom Luciakarnevalen i Torsby.
1 av 2
Gänget bakom Luciakarnevalen i Torsby med Björn Vilson i spetsen (längst t h på bilden). Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Luciastolen till karnevalen
2 av 2
Här på Luciatronen ska Lucia sitta när karnevalen drar genom gatorna i Torsby på Söndag. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Torsby återupptar traditionsfyllt luciafirande

Mattias "Tomten" Lindberg: Jag fick gåshud förra gången
1:09 min

För två år sen arrangerade Bovilgården i Torsby en stor luciakortege genom centrala Torsby med tusentals åskådare. Förra året var det ett uppehåll, men i är det dags igen.

Första gången en luciafestival arrangerades i Torsby var 1948 på initiativ av illustratören Bo Vilson. Nu är det sonen Björn som tagit vid.

– Det är roligt att göra det om igen.

På tisdag är det luciadagen med många luciatåg runt om i länet. I Torsby väljer man att ta luciafirandet en nivå till. Arrangören ska köra flera vagnar  genom Torsby.

I vagnarna fraktas årets lucia, 18-åriga Shannon Andersson från Järpliden, tärnor, stjärngossar och tomtar. Till toner av musik ska kortegen fara fram genom samhället.

– Det är bara roligt att såna här gamla saker tas upp igen, säger tomten Mattias Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".