Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Prognos: Arbetslösheten ökar trots att fler får jobb

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 14.10
Lena Hertzberg: Svårt att få tag på kompetent personal
(1:03 min)
Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Lena Hertzberg, chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Antalet jobb i Värmland ökar men det gör också arbetslösheten, det visar Arbetsförmedlingens prognos för 2017. Ny personal behövs, inte bara till nya jobb utan också för att ersätta personal som slutar.

Nästan hälften av företagen i länet bedömer att efterfrågan på deras varor och tjänster kommer att öka under 2017. De nya jobben fördelas mellan ett antal privata branscher och offentlig verksamhet. Sysselsättningen ökar med cirka 800 personer, samtidigt som arbetslösheten ökar något.

– Det beror främst på inflödet av nyanlända som ansluter sig till arbetskraften. Sysselsättningstillväxten är inte tillräcklig för att fullt ut fånga upp den välbehövliga ökningen av arbetskraften, förklarar arbetsmarknadsanalytiker Ann Mannerstedt.

Arbetsgivarna behöver anställa personal, inte bara till nya jobb utan även för att ersätta personal som slutar på grund av pension eller någon annan orsak. Det som kan sätta käppar i hjulet för arbetsgivarna är svårigheter att hitta de kompetenser de behöver. Främst gäller det yrken inom vård, utbildning och teknik. Men personer som kommer till Sverige och Värmland medför en välbehövlig chans till fler personer på arbetsmarknaden och allt fler utrikes födda får också jobb.

I Värmlands län finns cirka 2 500 nyanlända personer som söker arbete. De har utbildningar inom många olika områden. De utbildningar och kompetenser som finns med i bagaget behöver så snabbt som möjligt bli bedömda och gångbara, med eller utan komplettering.

Arbetsmarknaden behöver också se och dra nytta av den arbetsförmåga som finns hos dem som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

– Arbetsmarknaden består i allt större utsträckning av arbeten där utbildning behövs. Vägledning och uppmuntran till utbildning är därför viktigt. Likaså är tillgång till praktikplatser och feriejobb viktigt, för att prova på arbetslivet inför yrkesval, säger arbetsförmedlingschef Lena Hertzberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".