Louise Hedberg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Louise Hedberg, kommunikatör på Svenska kyrkan. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kyrkans kalender hjälper oss ta paus

Louise Hedberg: "Man behöver många korta pauser"
4:13 min

Känner du dig stressad så här i juletider? Gardiner som ska strykas, sill som ska läggas in och klappar som ska köpas? Karlstads pastorat erbjuder nu tips på hur man stressar av i juletid i sin alternativa digitala julkalender.

Kalendern heter Ta en paus och bakom den står Louise Hedberg, kommunikatör på Svenska Kyrkan.

– Vi har blivit bra på att ta i, när vi arbetar eller är hemma, gärna länge och hårt, men vi tränar inte mycket på att ta paus. Därför har vi gjort en kalender med 29 olika typer av paus, så man kan få in en ny god vana inför det nya året.

Louise Hedberg tycker att man behöver ta många korta pauser.

– Man kan inte spara på sin energi och ta en lång paus på helgen. Du behöver korta pauser så att hjärnan hinner slappna av och varva ner, eller om kroppen behöver vila.

I den alternativa digitala kalendern finns 29 luckor med länkar på kyrkans hemsida, med text, film, ljud eller material att använda. Man kan till exempel testa att meditera, skriva ut underlag om man vill måla eller roliga filmer om man vill skratta. Själva kalendern finns också på papper.

– Det är just att få till att tänka paus, att man ska ta sig tid för det, säger Louise Hedberg. Det är inte alltid man hinner med det om man inte planerar in det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".