Barbro Brännlund och sparbankseken (Montage). Foto: Sveriges Radio.
Barbro Brännlund sitter sedan många år i styrelsen för Fryksdalens sparbank. Foto: Sveriges Radio.

Brännlunds extraknäck i banken inte godkänt

Barbro Brännlund: "Jag har kanske varit dum"
4:48 min

En av Värmlands mest profilerade åklagare, Barbro Brännlund, har under många år haft ett avlönat sidouppdrag som styrelseledamot i Fryksdalens sparbank. Men trots strikta regler för bisysslor har det aldrig godkänts av arbetsgivaren.

I sin roll som åklagare har Barbro Brännlund har lett flera uppmärksammade polisutredningar och rättegångar genom åren. 

Men vid sidan av det jobbet har hon sedan 2002 också suttit med i styrelsen för Fryksdalens sparbank, som har sitt säte i Sunne.

Uppdraget som styrelseledamot är arvoderat och enligt bankens årsredovisningar har det betalats ut närmare 400 000 kronor till Barbro Brännlund sedan 2006. Hon har tagit emot 187 000 kronor netto enligt egna beräkningar.

Hade jag sett att det varit något som hade kunnat ifrågasätta min objektivitet eller mitt arbete på något sätt hade jag aldrig tagit uppdraget"

Uppdraget är att betrakta som en bisyssla, något som ska anmälas till - och godkännas av - arbetsgivaren.

Men något sådant godkännande finns inte. Barbro Brännlund säger att hon skickade två mejl till Åklagarmyndighetens personalavdelning för många år sedan men inte fick något svar. För något år sedan ska hon också ha tagit upp frågan på en åklagarstämma i Göteborg.

Och Barbro Brännlund medger att hon borde kontrollerat om bisysslan anses lämplig.

– Det är väl min lathet, dumhet, what ever, som gjort att jag inte har legat på mer. Jag beklagar att jag inte gjort mer för att ta reda på deras (Åklagarmyndighetens) inställning. Men jag har inte försökt mörka det på något sätta utan alltid varit helt öppen med detta. Men jag har inte sett till att få ett skriftligt beslut på det, säger Barbro Brännlund som uppger att hon tackade jag till uppdraget eftersom det handlade om en lokal bank utan vinstintressen. 

Med facit i hand så förstår jag att jag skulle ha gjort mer för att få svar"

Att som åklagare ha ett sidouppdrag är långt ifrån oproblematiskt, eftersom det ställs höga etiska krav när det gäller opartiskhet, jävsförhållanden och trovärdighet.

Och just av de skälen anser Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare i Malmö och Stockholm, att Barbro Brännlunds styrelseuppdrag är olämpligt:

– Personligen tycker jag att det är det solklart fall där man inte kan ha en bisyssla som innebär att man är styrelseledamot i ett näringsföretag. Då får man ju ett intresse som kan sätta åklagarens objektivitet i fråga rent allmänt, säger Sven-Erik Alhem som blir förvånad när han hör om Brännlunds styrelseuppdrag.

1993 ansökte en åklagare från Skåne om att bli just styrelseledamot i en lokal bank. I motsats till Fryksdalens sparbank låg den banken utanför den skånske åklagarens eget arbetsområde, men trots det bedömde dåvarande riksåklagaren Torsten Jonsson att ett bankstyrelseuppdrag inte gick att kombinera med rollen som åklagare.

I beslutet står att det inte sällan inom bankverksamheten finns en anknytning till ärenden som en åklagare har att handlägga och att ställningen som styrelseledamot skulle kunna uppfattas som förtroendeskadlig av allmänheten.

Ärendet överklagades ända upp till regeringsnivå, men dåvarande justitieminister Gun Hellsvik gick på riksåklagarens linje.

På Åklagarmyndigheten har man – trots att man letat de senaste dagarna – inte hittat några mejl i ärendet från Barbro Brännlund. Personaldirektör Peter Brodd uppger för P4 Värmland att det inte finns möjlighet att vidta ytterligare åtgärder för att finna mejlen och att det inte finns några fattade beslut om bisysslor som rör Barbro Brännlund.

Ett mejl, hur det nu kan ha varit utformat, kan ändå inte anses som om hon därmed fått bisysslan prövad och godkänd"

Arbetsgivarverkets skrift om bisysslor (2012).

I de riktlinjer som tagits fram av Åklagarmyndigheten (2014) står bland annat att "det får aldrig uppstå misstanke om att en anställd i åklagarväsendet är påverkad av någon part eller annan aktör och inte heller av opinionen".

Men Barbro Brännlund anser inte att det finns några problem med detta:

– Det är så skilda områden så det är svårt att tänka sig var det ska krocka. Men om det gör det får man handlägga det på samma sätt som andra jävsärenden, för mig är det inte konstigare än så, säger Barbro Brännlund.

Barbro Brännlund uppger att Åklagarkammaren i Karlstad känt till hennes bisyssla, vilket också bekräftas av chefen för Åklagarkammaren i Karlstad, Niclas Wargren.

– Jag har haft kännedom om att Barbro Brännlund haft någon form av uppdrag i banken och att det förekommit långt innan jag blev chef. Vad jag har sett har detta inte påverkat hennes arbete som åklagare på något sätt, säger han.

Han vill inte kommentera om Brännlunds styrelseuppdrag är lämpligt för en åklagare.

– Min uppgift är att informera personalen om att bisysslor ska anmälas till Åklagarmyndighetens personalavdelning, som sedan beslutar om de ska tillåtas eller inte, säger Niclas Wargren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".