Fickstöld fickstölder ficktjuv ficktjuvar
Foto: Erik Mårtensson / TT

Högsäsong för ficktjuvar

Stefan Wickberg: "Sunt förnuft gäller"
0:39 min

Såhär i juletider gäller det att hålla koll på värdesakerna. Polisen varnar för att ficktjuvarna är som mest aktiva, och har bland annat listat några knep man kan skydda sig mot.

Fickstölder är en av de brottstyper som ökar under julhandeln då det är mycket folk i rörelse i centrumkärnor och på köpcenter. Det finns en mängd olika sätt att stjäla, så kallade modus.

– Var vaksam om du blir överrumplad eller plötsligt kontaktad av någon du inte vet vem det är. Lita på fingertoppkänslan, säger Stefan Wickberg, pressinformatör hos polisen.

Är det lite sunt bondförnuft du menar?

– Ja, egentligen är det nog just det, säger Stefan Wickberg.


 

Polisen har på sin hemsida listat sju av tjuvarnas tillvägagångssätt:

1. Karttricket - flera gärningsmän hjälps åt: en frågar brottsoffret om vägen och distraherar denne. Under tiden stjäls mobiltelefoner, plånböcker och andra värdeföremål. Detta modus tillämpas även på stora parkeringsplatser, då brottsoffren just låst upp sin bil och lagt in sina inköp.

2. Senapstricket - en gärningsman "drullar" med någon form av kletig föda och kladdar ner brottsoffret. Därefter vill gärningsmannen hjälpa till att torka bort kletet och därmed distraheras brottsoffret och värdesaker kan stjälas.

3. Betalningsspanaren - när brottsoffret betalar sina varor med kort spanar gärningsmannen i närheten för att se koden. Därefter tillämpas lämpligt modus för att komma över kontokortet. Så fort som möjligt länsas kortet på pengar.

4. Växlingstricket - under förespegling att man behöver växel närmar sig gärningsmannen företrädesvis äldre ensamma brottsoffer och ber om hjälp. När brottsoffret tar fram sin plånbok "hjälper" gärningsmannen till och förser sig med kontanter och kontokort, inte sällan i samband med spaning vid kassan för att memorera koden till kortet.

5. Obevakade väskor och kassar i samband med mat- och dryckespauser i shoppingen. Gärningsmännen sveper runt i restauranger och näringsställen och tar tillfället i akt då väskor och kassar står öppet exponerade.

6. Kundvagnar som för ett ögonblick lämnas obevakade med handväskor lämnade kvar blir föremål för snabb länsning.

7. I samband med kvällsbesök på restauranger då brottsoffret är förfriskad i olika grad ökar risken för fickstölder av exempelvis mobiltelefoner. Det kan ske inne på restauranger och klubbar, men också på väg ut. Förvaringen av mobiltelefoner spelar roll, bakfickan på byxor, ytterficka i ytterplagg och i öppna väskor underlättar för gärningsmannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".