lena svensson depression läkemedelsberoende karlstad
"Tack vare hjälpen från beroendekliniken mår jag så bra idag och jag hoppas verkligen fler ska få den hjälpen också." säger Lena Svensson. Foto: Annika Ström

Lena fick nytt liv utan psykofarmakan

Lena: Mina mediciner var min trygghet
5:34 min

Efter sjutton års medicinering med flera tunga läkemedel mot depression fick Lena Svensson hjälp att sluta med dem. 
- Jag är gladare och piggare och mår så mycket bättre.

Det började för sjutton år sen när Lena Svensson gick in i en depression och sattes på tolv olika mediciner. 

- Jag var väldigt slö och apatisk och hade dålig uppfattning om tid och verklighet. Gick upp i vikt och var inte mig själv. Jag var sjukskriven.

Och för ett år sen tyckte plötsligt hennes läkare att hon skulle trappa ner på den lugnande bensodiazepinen Xanor. 

- Jag blev rädd, orolig och misstänksam. Jag visste ju inte hur jag skulle reagera om de togs bort. Jag  trodde det skulle vara svårt men det var det inte. Jag fick stöd av sjuksköterskan PO Kirke. Var det oroligt någon dag kunde jag ringa till honom. 

De började med att ta bort en halv tablett om dagen och efter sju månader var hon fri

- Det går snabbt och man behöver inte vara rädd att ta det här steget. Jag är piggare, gladare och mår så mycket bättre. Jag mår gott och det är värt allt! Jag fick ett nytt liv. 

Xanor är väldigt beroendeframkallande och bara ska sättas in som en kur - i ett par månader. Lena åt tabletterna i sjutton år. Men hon är inte bitter. 

- Jag har känt ibland att det är många år som förspillts i ett svart mörker men eftersom jag mår så bra idag så tar jag nya tag och lever för den dagen och framåt. 

Har du egna erfarenheter av läkemedelsberoende? Är det något du tycker vi ska granska närmare så tipsa oss gärna! Kontaktuppgifter finns nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".