Niclas Wargren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Åklagare Niclas Wargren. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Chefsåklagaren: "Bra att bisysslan granskas"

Chefsåklagaren: "Vill inte säga om det är rätt eller inte"
0:59 min

Att Åklagarmyndigheten nu ska pröva om Barbro Brännlunds bisyssla går att kombinera med hennes jobb som åklagare välkomnas av Niclas Wargren, chef på Åklagarkammaren i Karlstad.

Som P4 Värmland tidigare berättat har den värmländska åklagaren Barbro Brännlund haft en bisyssla som styrelseledamot i Fryksdalens sparbank utan att ha arbetsgivarens godkännande.

Åklagarmyndigheten har nu inlett en prövning av sidouppdraget, som gett Brännlund närmare 400 000 kronor i extra inkomst sedan 2006.

Och prövningen välkomnas av Niclas Wargren, chef på Åklagarkammaren i Karlstad.

– Det är ju så det ska vara, även om det hade varit önskvärt att den prövats innan. Blir det godkänt kan hon fortsätta och blir den inte det så kan hon inte fortsätta, säger Niclas Wargren.

Det är Åklagarmyndigheten och inte du som chef ute på en myndighet som bestämmer om en bisyssla är okej eller inte, däremot är det din uppgift att informera om vad som gäller vid bisysslor - har du gjort det?

- Ja, senast i början av hösten gick vi igenom våra tjänsteföreskrifter så åklagarna känner till att sidouppdrag ska anmälas och godkännas av personalavdelningen, säger Niclas Wargren.

Han vill inte svara på om han anser att en åklagare kan ha ett styrelseuppdrag i en bank.

– Eftersom det är personalavdelningen som prövar beslutet så vill inte jag uttala mig om det är rätt eller inte, säger Niclas Wargren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".