En lagbok och Peter brodd (Infälld). Foto: Pontus Lundahl/TT och Thomas Carlgren.
Peter Brodd är personaldirektör på Åklagarmyndigheten. Foto: Pontus Lundahl/TT och Thomas Carlgren.

Åklagarmyndigheten granskar Brännlunds bisyssla

Åklgarmyndigheten: "Finns all anledning att pröva bisysslan"
1:06 min

Efter att P4 Värmland avslöjade att Barbro Brännlund i många år suttit i styrelsen för Fryksdalens sparbank utan sin arbetsgivares godkännande inleder nu Åklagarmyndigheten en granskning av hennes bisyssla.

Barbro Brännlund har suttit i bankens styrelse sedan 2002.

Åklagare har hårda krav på sig vad gäller trovärdighet och opartiskhet ska bisysslor godkännas av Åklagarmyndigheten, vilket inte skett i Brännlunds fall.

Men nu har en prövning av hennes bisyssla inletts.

Peter Brodd är personaldirektör på Åklagarmyndigheten och en av dem som är med och fattar beslut om bisysslor.

– Generellt sett kan man säga att när det gäller just åklagare så bör man vara särskilt försiktig med egen näringsverksamhet eller uppdrag i styrelser på olika sätt, säger Peter Brodd.

Tycker du att det verkar tveksamt att ha den här bisysslan?

- Jag vill inte yttra mig i det enskilda fallet i det här läget. Vad jag kan säga är att det finns all anledning att åklagaren ifråga inkommer med uppgifter så att vi får pröva den här bisysslan, säger Peter Brodd.

Barbro Brännlund, som tycker det är bra att hennes bisyssla prövas, säger att hon skickat in ett underlag för en bedömning och att besked kan komma innan jul.

- Innan dess kommer jag inte att gå på några bankmöten, säger hon till VF.

1993 ansökte en åklagare från Skåne om att bli just styrelseledamot i en lokal bank. I motsats till Fryksdalens sparbank låg den banken utanför den skånske åklagarens eget arbetsområde, men trots det bedömde dåvarande riksåklagaren Torsten Jonsson att ett bankstyrelseuppdrag inte gick att kombinera med rollen som åklagare.

I beslutet står att det inte sällan inom bankverksamheten finns en anknytning till ärenden som en åklagare har att handlägga och att ställningen som styrelseledamot skulle kunna uppfattas som förtroendeskadlig av allmänheten.

Ärendet överklagades ända upp till regeringsnivå, men dåvarande justitieminister Gun Hellsvik gick på riksåklagarens linje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".