Martin Molin i Wintergatan
Martin Molin. Foto: Gustav Holmström/Sveriges Radio

Bygget som blev ett youtube-fenomen

Martin Molin: "Det blir som att man har en ständig fest"
1:26 min

Martin Molin från Karlstad är mannen bakom Marble machine, som nu närmast kan klassas som ett youtube-fenomen.

Bandet Wintergatan har sedan Marble Machine släpptes i vårvintras gjort flera youtube-filmer där de bjuder in tittarna bakom kulisserna, in i studion.

– Just videoformatet bjuder in till feedback. Det är så himla kul, för när man skapar saker så är det ett ensamt arbete, man sitter med sig själv och väljer mellan två olika toner i tre timmar och så. Då blir kontakten med publiken som en ständig fest, säger Martin Molin.

Nu har pianoversionen av Marble Machine släppts, och det hela började med just kommentarer från youtube-tittarna. I en video visar Martin Molin hur låten komponerades, och satte sig ner vid pianot. Många av tittarna skrev att de gärna ville höra hela låten på just piano.

– Och det var när jag läste de kommentarerna som jag tänkte att det vore fint att göra en minimalistisk pianoversion, typ Satie elelr Chopin, den känslan ville jag ha.

Hur det låter? Ja det kan du höra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".