Porträtt på två kvinnor.
Marie-Helen Lindström och Ann-Marie Begler på Försäkringskassan. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio

Tolv sjukdagar per år ska bli nio

Marie-Helen Lindström: "Handlar om att se tidiga signaler"
0:54 min

Försäkringskassan siktar på att nå regeringens mål om att få ner antalet ersatta sjukdagar per person och år, det så kallade sjukpenningtalet, till nio stycken år 2020. Något som kan bli tufft, eftersom siffran konstant ökat de senaste fem åren.

Sjukpenningtalet i Värmland har på fem år ökat från drygt fem till 11,6 nu i oktober i år. Det är en ökning på ett år med 5,7%. Riksgenomsnittet låg på 10,8 dagar nu i oktober.
Störst sjukpenningtal har Storfors, Arvika och Säffle, som alla ligger över 15 dagar, lägst har Hammarö och Karlstad på 9 respektive 9,2 dagar.
Enligt Marie-Helen Lindström är de sjukskrivna framför allt kvinnor i åldrarna 30-49 år i yrken där man jobbar med människor. Enligt henne finns det mycket man kan göra för att få ner siffrorna.

 – Det handlar jättemycket om att se tidiga signaler och tecken på ohälsa, och ta det på stort allvar och arbeta med att förhindra och förebygga ohälsa, säger Marie-Helen Lindström.

Sveriges Radio har i dagarna rapporterat om människor som fått sin sjukpenning indragen och om läkare som är uppgivna efter att ha fått skriva ytterligare intyg på uppmaning av Försäkringskassan. Generaldirektör Ann-Marie Begler, idag på besök i Värmland, säger att läkaruntygen de får in ofta innehåller alltför knapphändiga beskrivningar av en persons arbetsförmåga.

– Då behöver vi för att kunna fatta ett korrekt beslut be om kompletteringar, säger Ann-Marie Begler. Här måste vi naturligtvis jobba tillsammans med läkare för att se till att vi får rätt intyg från början. Det här är egentligen slöseri med tid både för vår del, för läkarna och för den enskilde som får vänta på ett beslut.

Hon betonar också att kassan har hjälp av sina egna läkare och baserar sina beslut på direktiv från Socialstyrelsen.

Sjukpenningtal i Värmland oktober 2016

Hammarö 9,0
Karlstad 9,2
Torsby 10,2
Sunne 11,0
Munkfors 11,2
Kristinehamn 12,1
Filipstad 12,1
Kil 12,4
Forshaga 12,5
Årjäng 13,0
Grums 13,2
Eda 14,0
Hagfors 14,0
Storfors 15,4
Arvika 15,8
Säffle 16,0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".