Lars Olsson, leveransansvarig för VMA på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Lars Olsson, leveransansvarig för VMA på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Utskick av viktiga meddelanden via sms ifrågasätts

Lars Olsson: "Om många använder mobilnätet får man stockning i systemet"
3:46 min

Viktiga meddelanden till allmänheten, VMA, borde skickas ut till mobiltelefoner med en annan teknik än sms. Det anser MSB efter ett regeringsförslag om att sådana här meddelanden ska gå ut med sms till alla som befinner sig nära en allvarlig händelse.

Den teknik Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar kallas Cell broadcast. Det är både snabbare och säkrare, enligt Lars Olsson, leveransansvarig för VMA på MSB.

– Cell broadcast levererar även om det är upptaget i nätet. Om många använder mobilnätet får man stockning i systemet. Cell broadcast går alltid ut, även om mobiltrafiken för övrigt är nere i området på grund av överbelastning i näten. Ta nyårsafton, då vet man själv hur svårt det att ringa någon eller skicka sms. Men med den här tekniken fungerar det även under sådana omständigheter, säger Lars Olsson till P4 Värmland.

Viktiga meddelanden till allmänheten går ut vid olyckor och andra allvarliga händelser, bland annat via radio. Meddelandena skickas också till telefoner där abonnemanget är kopplat till en adress i det drabbade området.

Det regeringen vill uppnå med förslaget som nu skickas på remiss till lagrådet är att sms ska gå ut till alla mobiltelefoner som finns i området vid tidpunkten för en allvarlig händelse.

– Idag kan du bara kontakta dem vars abonnemang är skrivet på en viss adress. Det säger sig självt att om det skulle hända någonting exempelvis på centralstationen eller Arlanda flygplats, så är det väldigt få som har sin abonnemangsadress där, men väldigt många människor som är där och skulle behöva omfattas av den här informationen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Ekot.

Lagändringen är tänkt att träda i kraft i juli nästa år, och då blir i så fall mobiloperatörerna skyldiga att avgiftsfritt se till att meddelandena skickas ut. De får då behandla uppgifter om var telefonerna finns. Det regleras också när den informationen ska raderas.

Lars Olsson på MSB välkomnar att regeringen vill driva igenom att viktiga meddelandena ska kunna skickas ut till alla i ett område, men ifrågasätter alltså sms-tekniken. Även Trafikverket förespråkar att man istället använder Cell broadcast-tekniken.

Enlig Lars Olsson finns en rad fördelar med Cell broadcast, dels att det går ut snabbt och samtidigt till alla - med sms kan det bli rejäla fördröjningar om många ska få meddelandet. Dels att Cell broadcast inte innebär något intrång i den personliga integriteten, och att det inte behövs någon lagändring.

Enligt regeringen är Cell broadcast-tekniken ännu inte tillräckligt utvecklad, systemet och dess konsekvenser behöver utredas ytterligare. Att man väljer sms-tekniken hindrar inte heller att Cell broadcast kan användas i framtiden, resonerar regeringen.

Men Lars Olsson på MSB håller inte med om att Cell broadcast-tekniken inte är redo att tas i bruk.

– Det här är en gammal bedömning som gjordes 2012. Idag används systemet i andra länder. Exempelvis USA, Nederländerna, Litauen, Korea och Japan. Under lite olika namn, men det är samma teknik som används, säger Lars Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".