HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Skilda jular med radiopsykolog Storm

HG Storm: "Sätt barnens behov i centrum"
7:41 min

Ångesten över julafton kan ibland bli större än glädjen. Om du är ensam, nyskild - eller om du har föräldrar som dricker. Psykolog HG Storm ger råd.

– Neutralisera den här dagen - den är faktiskt bara en dag av 365, råder HG Storm, som rent psykologiskt fascineras av hur laddad julafton är. Ingen är oberörd av denna mystiska dag.

En undersökning visar att 30 procent av barn och unga redan nu börjar bli oroliga inför julen - och det över föräldrarnas alkoholvanor.

– För oss maskrosbarn är julafton de brustna förväntningarnas dag, konstaterar Storm.

De råd som han vill ge till nyskilda handlar om att låta barnen slippa flytta på sig på julafton. Och att INTE fira första julen efter skilsmässan tillsammans.

– Det ligger konflikter och spänningar i luften, och det känner barnen. Eller så föds tanken: oj de ska flytta ihop igen, då blir allt som vanligt.

Men att sätta barnets behov i centrum kan innebära att du som förälder får sitta ensam. Ofrivillig ensamhet kan vara tung, men om du inte vill vara ensam: tala om för andra att du vill umgås.  
– Det är kanske skamfullt att erkänna att man är en som är ensam på jul, men jag tycker att vi kan jobba på det, säger HG Storm.

Andra råd i jul är: 

  • prata igenom era förväntningar
  • planera noga
  • be folk att inte ta det personligt om du vill ändra en tradition
  • sätt barnens behov i centrum

– Trötta ungar som bärs ut och in hos farmor och mormor - inte så lyckat om man tittar på det utifrån, säger HG Storm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".