Räddningstjänsten i Torsby.
Räddningstjänsten i Torsby. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio
Torsby

Brandmän nobbade kommunens medlingsförsök

Tommy Envall: "De vill visa sin makt helt enkelt"
1:19 min

Räddningstjänsten i Torsby utlyste en presskonferens som sedan ställdes in. Kommunen valde dock att dyka upp utan invit, vilket ledde till att räddningstjänsten stängde in sig och höll ett möte.

Igår kväll skulle räddningstjänsten i Torsby hålla en presskonferens och ett möte för att diskutera de punkter som de är missnöjda med, men presskonferensen ställdes in meddelar Tommy Engvall, representant för brandmännens riksförbund och brandman i Stöllet. Utan att ha blivit inbjudna till presskonferensen bestämde sig kommunen för att dyka upp.

– Vi blev väldigt överraskade över att de kom dit och de var väl ungefär 40 personer. Presskonferensen var avlyst redan på morgonen, så det kan inte ha varit därför de kom dit. Jag vet knappt om jag törs säga det i radio, men de gjorde det nog för att visa sin makt helt enkelt, säger Tommy Engvall.

Anna Melin Nyström, centerpartist och ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Torsby kommun, menar att kommunen ville möta brandmännen ansikte mot ansikte.

– Det är i vårt intresse att höra vad de diskuterar och vi måste också markera att vi vill ha en dialog, säger hon.

När räddningstjänsten upptäckte kommunpolitikerna valde de att stänga in sig och ha ett enskilt möte istället.

– Vi var väldigt dålig förberedda på att de skulle komma dit. De kommer att få en skrivelse som vi har sammanställt, förhoppningsvis i eftermiddag, säger Tommy Engvall.

– Det är tråkigt att man inte vill vara med och att man inte tar tillfällena i akt att ta en diskussion, säger Anna Melin Nyström.

Tommy Engvall menar dock att de återkommande gånger försökt få till möten med kommunen, utan resultat.

– Kommunen har sin linje och den går de helt på. Det går ju inte att prata med dem om någonting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".