Bilradio
Det blir tyst i bilradion när man kommer in i Norge som går över till digitala sändningar. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Ingen norska i svenska radioapparater

NRK: "Synd att inte Sverige hängt med"
1:09 min

Efter nyår kommer de svenskar som åker över till Norge inte kunna lyssna på radio. Anledningen är att Norge övergår till digitala sändningar.

Efter nyår börjar den norska radion att succesivt stänga av sändningarna över det analoga FM-nätet för att i stället övergå till digitala sändningar, DAB. Det innebär att om man inte har en DAB-radio i sin bil så blir det tyst när man kommer in i Norge. I Sverige fanns det långt gånga planer på en övergång till DAB-radio sen flera år tillbaks, men som ligger på is. Det beklagar Öyvind Vasaasen, ansvarig för NRKs övergång till DAB.

– Det menar jag absolut, det fanns en gemensam plan för tio år sen, men synd att den inte blev av.

 Norge blir först i Europa med att fasa ut de analoga sändningarna. I början av januari börjar FM-banden släckas ner succesivt. I april stänger Värmlands grannlän Hedmark och Oppland ner FM-sändningarna och i september släcks FM-sändarna i Östfold och Oslo ner för gott, vilket Norgependlande värmlänningar kommer att märka av när dom försöker lyssna på radio i sina bilar.

– Det blir tyst i radion och det blir en överraskning för Norgependlarna, säger Thomas Svedlund radiohandlare i Torsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".