En kvarn. Foto: Charlotta Hagberg.
1 av 4
Foto: Charlotta Hagberg.
En kallmurad spis. Foto: Charlotte Hagberg.
2 av 4
En kallmurad spis. Foto: Charlotte Hagberg.
En kvarn. Foto: Charlotta Hagberg.
3 av 4
Foto: Charlotta Hagberg.
En mjölnarstuga. Foto: Charlotta Hagberg.
4 av 4
En mjölnarstuga. Foto: Charlotta Hagberg.

Unik 1800-talsmiljö utanför Ekshärad

Antikvarie: "Det är en unik miljö"
1:10 min

En unik miljö från 1800-talets mitt med en mindre kvarn, en så kallad skvaltkvarn och en mjölnarstuga finns bevarad utanför Ekshärad.

Björn Wallbom, antikvarie vid Länsstyrelsen i Värmland har deltagit i dokumentationen av platsen.

– Just här vid Kölan stötte vi på både en skvaltkvarn och en mjölnarbostad, och allting finns kvar. Vi känner inte till någon mer som är på sin ursprungliga plats och är så välbevarad, säger han. 

Kvarnen och mjölnarstugan har ett högt kulturhistoriskt värde enligt Björn Wahlbom. Mjölnarstugan har en unik kallmurad spis med kvarnstenar som spishäll och byggnaden är välbevarad med maskineri och vattenränna. Under huset finns även ett horisontellt liggande skovelhjul.

Det är ovanligt att mindre så kallade skvaltkvarnar finns kvar på sina ursprungliga platser och att det som vid den här platsen finns en mycket väl sammanhållen miljö med bevarad kvarn och mjölnarstuga.

– En laga skifteskarta visar att byggnader och kvarn fanns i mitten av 1800-talet, men det kan förstås vara mycket äldre än så, säger Björn Wallbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".