Radioapparater. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Norge vill skänka gamla FM-radior till Sverige

Anne Tingelstad Wöien: Vil svenskane ha våre gamle radioar?
1:13 min

Vårt grannland Norge kommer att gå över till digitalradio, sk dabbradio, 2017. En massa radioapparater kommer då att bli helt värdelösa.

Nu föreslår Senterpartiets stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien att norrmännen, istället för att bara slänga apparaterna, borde man ge dem till oss svenskar.

– Det kommer ju att bli ett jätteberg av radioapparater efter ett tag och då kan vi återvinna dem genom att till exempel ge dem till svenskarna, säger Anne Tingelstad Wøien.

Runt fem miljoner radioapparater finns i Norge och programledare Malin Kling Uddgren på P4 Värmland ifrågasätter förslaget:

– Är det ett seriöst förslag, varför skulle vi vilja ha Norges gamla radioapparater? och fortsätter:

– Det är ju mycket gränshandel i Värmland med Norge. Alla norrmän som kommer till Töcksfors kan ju ta med sig en apparat eller två.

– Kanske kan betala fläsk med radio?

– Precis, jag vet inte vad jag ska säga, det är ju ett helt fantastiskt förslag.

2011 beslutade stortinget att FM-nätet kan stänga 2017 om DAB-täckningen är lika stor som FM-täckningen och att minst hälften av lyssnarna 2015 har DAB-mottagare. Dessa villkor är nu uppfyllda, enligt regeringen.

I Sverige och Danmark ligger planerna för släckning av FM-näten mycket längre fram i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".