Två män
Fredrik "Figge" Forslund och Ola Hallén, verksamhetschef och överläkare, Hjärt- och akutmedicinkliniken CSK Foto: Hedvig Nilsson

Livsstilen gav Figge hjärtinfarkt - nu har han förändrat sitt liv

Fredrik Forslund: "Absolut men 38 år då är man ju ganska odödlig"
7:11 min

Fredrik "Figge" Forslund mekade med en bil dagen efter en firmafest i tio timmar trots att han kände tryck över bröstet och förstod att något var fel, det här kunde ha kostat honom livet.

En söndag för sex år sedan mekade Fredrik "Figge" Forslund och en kompis, med kompisens bil. Under tiden han arbetade började Figge känna sig kass. Han orkade knappt gå, men körde vidare.

Efter tio timmar hamnade han på sjukhuset och konstaterades ha fått en hjärtinfarkt. Sen drog vårdapparaten igång.

Han kan berätta om den specifika händelsen, att han inte trodde han kunde få en infarkt då han bara var 38 år, hur vården tog hand om honom och hur han tvingades ändra sitt liv.

– Jag kände ju igen att jag läst om symtomen för hjärtinfarkt men är man 38 år då är man ju ganska odödlig, säger Figge Forslund.

Efter åtta dagar var han på jobbet igen och idag mår han bra, han har både slutat röka och gått ner i vikt. Tränar flera gånger i veckan och lever ett sundare och friskare liv.

– Jag blev ju tvungen att ändra livsstil, jag fick dödsångest. Man har ju sunt förnuft och insåg att något behövde göras, säger Figge Forslund.

Ola Hallén, kardiolog. Vad tänker du när du hör Figge berätta om sin hjärtinfarkt?

– Han kunde ha dött under de här timmarna, det är ett väldigt farligt tillstånd där hjärtat kan på något vis drabbas av en akut syrebrist och då är man hotad av hjärtrymt rubbningar och det är oftast det man dör av i en akut hjärtinfarkt. Det var ett väldigt kritiskt tillstånd, ingen tvekan om det.

En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats som helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera som det brukar. Den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från det tilltäppta kärlet drabbas av syrebrist och hjärtmuskeln skadas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".