En konstgräsplan i kvällsljus. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Jämnställdhetsarbete väntar för idrotten

Värmlands Idrottsförbund :"Jämställdhetsarbete inom idrotten behövs"
0:59 min

Värmlands idrottsförbund ska dra igång ett omfattande utbildningspaket där man tar sikte på både unga och vuxna.

Region Värmlands satsning mot jämnställdhet inom idrotten, där Färjestads ishockeyklubb skulle få 600 000 kronor för ett samarbetsprojekt, har arbetats om och summan har halverats.

Nu är det 300 000 kronor för en skärmplats som är föreslaget, men också ett utbildningspaket som ska ut i det värmländska idrottslivet.

Malin Olin, ordförande i Värmlands Idrottsförbund samt Sisu Idrottsutbildarna:

– Färjestad är en stor förening med ett etablerat varumärke och som också är i en miljö som är mansdominerad. Så vill man få en effekt så tror jag att det är bra att göra det i den miljön.

I förslaget ligger att Sisu Idrottsutbildarna får uppdraget att ta fram ett utbildningspaket för de värmländska idrottsklubbarna. Utbildningen ska vara kopplad till typiska idrottssituationer och vad som sägs då.

– Det är viktigt för ungdomarna, men framförallt vi vuxna är sämre på det här än ungdomarna, som pratar mycket om det här i skolan, säger Malin Olin.

 Det är också vuxna som sätter tonen inom idrotten, menar hon. Unga har inte det språkbruket med sig när de kommer till föreningarna och idrotten. Det lär de sig där.

– En sådan här satsning är jättebra, säger Malin Olin.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".