Bluffmail Post Nord
I mailet står att man måste betala eftersom Postnord inte har kunnat dela ut paketet. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Bluffmail kidnappar datorer

Postnord: "Det är bedragare som skickar ut "
1:14 min

Just nu cirkulerar bluffmail i Värmland som ser ut att vara skickade från Postnord. Den som klickar sig vidare på det här mailet får datorn kidnappad.

Maria Ibsen, pressekreterare på Postnord:

– Det här har inget med Postnord att göra. Det här är bedragare som skickar ut. Vi tar aldrig betalt för att förvara en försändelse.

I mejlet finns en länk med mer information. Men att klicka på den får förödande konsekvenser. En trojan installeras på datorn som kidnappas och bedragarna låser inte upp den förrän du betalt en lösensumma, ofta på flera tusen kronor, det säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro.

– Har man back-up på sina dokument kan man rädda inehållet, annars måste man betala. Men det finns ingen garanti att man får tillbaka innehållet även om man betalar säger Johan Jarl.

Postnord hoppas att mottagarna är uppmärksamma och upprepar att man aldrig tar betalt för att lagra paket.
– Den här typen av mejl har förekommit tidigare men det är klart att det är fler som väntar på paket nu och blir nyfikna, säger Maria Ibsen, pressekreterare Postnord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".