Tommy Mohlin. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Tommy Mohlin, fabrikschef på Barilla, tidigare Wasabröd, i Filipstad Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Teknikerutbildning ska rädda företag

Tommy Mohlin: "Tolv deltagare är en bra början"
0:57 min

Företag i Värmland har brist på utbildade automationstekniker. Därför har flera företag gått samman och startat en tvåårig eftergymnasial utbildning med 18 platser.

Ett av företagen är Barilla, tidigare Wasabröd, där Tommy Molin är fabrikschef. Han tror bland annat att bristen beror på att de inte lyckats med att informera om efterfrågan på behörig personal.

– Både vi och skolorna har nog misslyckats med det. Sen ökar de jobben så mycket också att det är svårt att hänga med, säger han.

Utbildningen är tvåårig och har plats för 18 studenter. Möjligheterna till jobb efter att man avslutat utbildningen är mycket goda och Tommy Mohlin hoppas att den ska falla väl ut.

– Jag tycker att tolv deltagare är en bra början, och hoppas på ännu fler nästa år. Man hade väl hoppats på fler, men det är alltid svårt att börja med något innan ordet har spridit sig. Jag tror nog att det kommer bli många fler nästa år, säger han.

Han är inte orolig för framtiden, men är tydlig med att de inte kommer ligga på latsidan.

– Vi måste hela tiden jobba för att säkra framtiden, vilket vi gör på många olika sätt, säger Tommy Mohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".