Christina Ledin. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Christina Ledin, ordförande i landstingets läkemedelskommitté. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Privata vårdcentraler skriver ut mer beroendeframkallande

Christina Ledin: "Vi måste kritiskt fråga oss vad som är rätt och riktigt"
1:16 min

De privata vårdcentralerna och de som ligger utanför Karlstad skriver ut mycket mer beroendeframkallande mediciner. Någon bra förklaring på de stora skillnaderna finns inte enligt Christina Ledin i läkemedelskommittén.

Bland de som ligger fem i topp på förskrivning av opioider är Töckforspraktiken, Svea vårdcentral i Säffle, Årjängs vårdcentral, Avonova i Arvika och Filipstads vårdcentral. De skriver ut mer än fem gånger så mycket som de i botten på listan. 
Minst har tre landstingsdrivna vårdcentraler i Karlstad - Herrhagen, Gripen och Kronoparken.

När det gäller bensodiazepiner så är det Svea vårdcentral i Säffle, Eda vårdcentral, Forshaga vårdcentral, Kristinehamns vårdcentral och Töckforspraktiken som skriver ut mest. De skriver ut minst dubbelt så mycket som de i botten på listan.
Minst har tre landstingsdrivna vårdcentraler i Karlstad - Herrhagen, Kronoparken och Skåre.

- Mellan olika enheter spelar det förstås också roll hur sjuka patienter man har men det motsvarar inte riktigt de stora skillnaderna vi ser, säger Christina Ledin, läkemedelskommitténs ordförande i Värmland.

Att patienter i Värmland är bland de som får mest smärtstillande och lugnande läkemedel i hela landet beror bland annat på kultur och tradition inom sjukvården tror Christina Ledin.

– Det är en ganska komplex fråga. Jag tror att traditioner, hur man alltid gjort och hur man deltar i samtal och utbildningar spelar roll.

Hon tror att sjukvårdspersonal, läkare som skriver ut läkemedlen, blir mer och mer medvetna, men problemet kvarstår. Ibland kan dock långtidsförskrivning vara det minst dåliga som Christina Ledin uttrycker det. Framförallt när det gäller äldre patienter.

– Men det är något vi kritiskt själva måste fråga oss vad som är rätt och riktigt. Det är bra läkemedel, rätt använda. Jag jobbar själv kliniskt och skriver ut dem. 

Många upplever inte att de är beroende.

– Men de mår mycket bättre när de kommer ner i nivå. De allra flesta har inte mer ont eller mer ångest.

Fotnot: Statistiken om läkemedelsförskrivningen handlar om dygnsdoser per listad patient och är hämtad från landstinget i Värmlands senaste kvartalsrapport. Det avser förskrivning senaste tolv månaderna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".