Vy över Gruvöns bruk i Grums. Foto: BillerudKorsnäs
1 av 2
Gruvöns bruk i Grums. Foto: BillerudKorsnäs
Kartonger i olika storlekar
2 av 2
Här är några exempel på kartonger som den nya maskinen på Gruvön ska kunna göra. Foto: Billerud

Glädjebeskedet: Gruvön får ny kartongmaskin

Anita Sjölander: "En av de största industrisatsningarna i Sverige idag"
0:58 min

I dag tog styrelsen för BillerudKorsnäs beslut om att bygga en ny kartongmaskin vid produktionsenheten i Gruvön, Grums. Investeringen är på 5,7 miljarder kronor

På Gruvön har planeringen inför beslutet pågått i mer än två år och nu inleds arbetet med att få den nya kartongmaskinen på plats. Utöver brukets egna medarbetare kommer över 1 000 personer att jobba med byggnationen under de närmaste två åren.

– Självklart jättestort för oss men om vi tittar i ett större perspektiv så är det här en av de största industrisatsningarna i Sverige idag. Tittar vi i Europa så är det här den största investeringen i pappers- och kartongproduktion på 2000-talet, säger Anita Sjölander fabriksdirektör vid Gruvöns bruk.

Varför blev det just Gruvön och Grums?

– Här har vi ju närheten till råvaran, det är ju den starka långfibern som vi har här i Norden och hållbart brukade skogar. På Gruvöns bruk har vi ett välinvesterat massabruk som är en bra förutsättning och vi har också kompetensen här och även i närheten av våra systerbruk Frövi och Gävle, säger Anita Sjölander.

Satsningen innebär, enligt Billerud Korsnäs, att Värmland stärks som världsledande region inom skogsindustri. När allt är på plats under första kvartalet 2019 kommer Värmland att stå för en stor del av världsproduktionen av livsmedelsförpackningar. 

– Med den nya kartongmaskinen på plats kommer Värmland stärkas som ett förpackningskartongens Silicon Valley, säger Anita Sjölander.

Den nya maskinen ska ersätta fyra mindre maskiner som i dag finns på bruket. Men investeringen leder också till att koncernen, som tillverkar förpackningsmaterial, minskar arbetsstyrkan på bruket.

– Idag är vi ungefär 840 medarbetare här på platsen och vi tror att vi längre fram kommer att landa på en organisation på 650 medarbetare. Men det här är ju något som är föremål för förhandling naturligtvis med facket säger Anita Sjölander till P4 Värmland.

Företaget har kallat till en presskonferens under tisdagen för att berätta mer om satsningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".