Foto på Arbetsförmedlingens skylt utanför kontoret i Karlstad
Foto: Louise Gustavsson/Sveriges Radio

Arbetslösheten fortsätter öka bland utlandsfödda

Lena Axén Näslund: "Kurvorna pekar uppåt"
1:07 min

Arbetslösheten bland utlandsfödda i Värmlands län var i november 32,5 procent, motsvarande 4 860 personer, att jämföra med 22,5 procent nationellt sett.

Det innebar en ökning jämfört med tidigare och det är den sjätte månaden i rad som arbetslöshet bland utlandsfödda stiger. Sedan juni har den vuxit med 3,6 procentenheter. Lena Axén Näslund är sektionschef på arbetsförmedlingen i Karlstad och menar att Värmland inte är ensamma om att märka av ökningen.

– Kurvorna pekar uppåt och det gör de i ett flertal län. Det beror på att just nu är tillströmningen väldigt stor på folk som får uppehållstillstånd, säger hon.

Hon tror att siffrorna kommer att fortsätta stiga även under 2017.

– Hur länge de kommer att stiga vet vi inte. Det beror på hur snabbt bosättningen går, men också givetvis hur fort vi får ut folk på jobb. Planen är att se till vilka kompetenser folk har och ta vara på det, säger Lena Axén Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".