Robotlabbet Örebro Universitet
Dustboten kan både plocka skräp och leverera varor. Eftersom detta är en robot som ska interagera med människor bygger man den mer mänsklig med detaljer som ser ut som öron och ögon. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

Robotkontakt - hur funkar den?

"Våga vägra prata med robotar!"
5:38 min

Överallt i vår vardag stöter man på dem. Robotarna. Till och med i kontakt med myndigheter. Men hur lätt är det egentligen att göra sig förstådd för robotrösten i växeln? P4 Värmlands programledare gjorde ett litet experiment.

Måste man prata med robotrösten i växeln när man ringer en myndighet?
Nej, tipsar Eftermiddags Hedvig Nilsson:

Jag bara moltiger tills jag kopplas till en riktig telefonist. Ser det som en form av civil olydnad. 

För att demonstrera hur krångligt det kan bli i kommunikationen med växelroboten lät hon Malin Kling Uddgren ringa runt till olika myndigheter, som Polisen, Försäkringskassan och Skatteverket.

- Gäller det ett namnbyte? undrar Skatteverkets växelrobot när Malin förklarar att hon vill komplettera sin deklaration.

- Absolut inte! Svarar Malin klart och tydligt.

- Då kopplar jag dig till en handläggare på folkbokföringen! Meddelar robotrösten glatt.

Någon som försöker skapa smartare robotar är Amy Loutfi, professor i Informationsteknologi vid Örebro universitet. Lyckas hon skulle en personlig butler i form av en robot kunna bli verklighet för många i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".