Civilklädd polis framför polishuset i Karlstad.
Daniel Fernström, chef för områdespolisen. Foto: Torsten Gabrielsson, Sveriges Radio.

Kokainmissbruket ökar kraftigt i Karlstad

Daniel Fernström: "Det är vanligt folk med en twist"
1:18 min

Det finns två tydliga trender vad gäller drogerna i Karlstad. Spice och liknande droger är på väg bort, och kokainet har ökat kraftigt.

– Innan 2015 tog vi väldigt små beslag av kokain, kanske ett gram eller två. Det är en dyr drog. Nu tar vi mycket större beslag, och mycket oftare. Kanske en gång i veckan ungefär. Vi tar tio, tjugo, trettio gram per beslag, säger Daniel Fernström, chef för områdespolisen.

Fortfarande är cannabis, amfetamin och tabletter vanligast, men kokain har den absolut största ökningen. Vad detta beror på vet man inte exakt, men en förklaring är att det som kommer till storstäderna så småningom kommer hit, och i de större städerna har kokainet varit stort i ett par år.

– Det är så beroendeframkallande att jag tror det är här för att stanna, säger Daniel Fernström.

Kokain kostar ungefär 1 000 kronor per gram, och kräver alltså att brukaren har en viss ekonomi för att kunna betala för drogen. Det här lockar en ny kundkrets.

– Det är vanligt folk. Vanligt folk med en liten twist. Man vill upptäcka grejer och är kanske inte så rädd för effekter. Det här är stadgade personer med jobb och boende och fina bilar, säger Daniel Fernström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".