Sören Dalevi. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Biskop Sören Dalevi. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kyrkan startar julupprop för asylsökande

Sören Dalevi: Historien kommer att döma Europa hårt
1:44 min

Sveriges Kristna Råd vill ha en humanare flyktingpolitik. Nu ska man samla in namnunderskrifter och ställa krav på regeringen.

Det är tretton samfundsledare från de fyra kyrkodelarna, lutherska Svenska kyrkan, frikyrkorna, katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna, som undertecknat initiativet juluppropet.

– Det är två saker som genomsyrar vårt budskap. Det är ett familjeperspektiv och ett barnperspektiv. Det handlar primärt om de som kommit hit och är här nu. Hur ska vi på bästa sätt ge dem en bra start i Sverige, säger Sören Dalevi, biskopen i Karlstads stift.

Kyrkan har uttryckt tre krav på regeringen. Att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro, ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv samt undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening.

– Det är inte ofta som samtliga 25 kyrkor i Sveriges Kristna Råd går ut gemensamt. Det var nog 10-11 år sedan. Jag vet också att många politiker också inser det orimliga i dagens situation, säger Sören Dalevi.

Vad är det ormliga?

– Vi har personer här - utan sin familj. De får tillfälliga uppehållstillstånd och det gör att barn och föräldrar är skilda i åratal. Det är en princip vi aldrig haft i Sverige. 

Att ta emot alla flyktinga är inte rimligt eller möjligt, menar Sören Dalevi och fortsätter:

– Men de som kommit hit ska vi ta hand om och de ska integreras, det är det som uppropet handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".