Fotbollsmål. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
En fotbollsplan. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Uppgjorda matcher är fotbollens största problem

Annelie Larsson: "För vår del är det ett större problem än dopning"
1:00 min

Matchfixning är det största problemet i den svenska fotbollens värld just nu enligt Värmlands fotbollsförbunds ordförande Annelie Larsson.

Uppdrag Granskning har berättat om en hemlig lista över spelare och lag i allsvenskan och superettan som europeiska fotbollsförbundet UEFA misstänker är inblandade i uppgjorda matcher. Men problemet med uppgjorda matcher finns också i lägre divisioner.

– Vi ska komma ihåg att inom Sverige har vi haft fler rapporter inom division ett och division två. Så det här finns även längre ned i systemet och är lika oroande där, berättar Annelie Larsson, ordförande för Värmlands fotbollsförbund.

Problemet med matchfixning har pågått ett tag och Svenska fotbollsförbundet har sedan förra året startat en utbildnings och informationskampanj riktad mot spelare för att de ska förstå vad matchfixning innebär för sporten. 

– Man spelar ju inte bara på resultat, utan man kan ju spela på nästa hörna och så vidare och då tänker man som spelare kanske att det inte är lika farligt att delta i den typen av spel, men i förlängningen så förstör det sporten, säger Annelie Larsson.

Informationskampanjen mot matchfixning kom igång under hösten 2015 och den kan faktiskt redan ha gett en liten effekt.

– Det har faktiskt minskat i antalet anmälda incidenter där man tror att det kan förekommit spel på matcher under 2016 jämfört med 2015, men eftersom det är första året vi har en ordentlig mätning så vet vi inte om det är en tillfällighet eller om det är en positiv trend, berättar Annelie Larsson, ordförande i Värmlands fotbollsförbund och styrelseledamot i Svenska fotbollsförbundet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".