kokain missbruk
(Arkivbild). Foto: Claudio Bresciani / TT

Före detta missbrukare ser yngre ta kokain som godis

"Jag har hört folk prata om det som att det inte finns någon risk alls"
1:19 min

Alexander började som tonåring missbruka cannabis och gick sedan över till tyngre droger. Nu oroas han för att allt fler missbrukar kokain i Värmland.

Att som tonåring få tag i cannabis och alkohol var lätt, berättar Alexander. Han kände folk som kunde fixa. 

– När jag började med alkohol och droger var jag väldigt respektfull gentemot kokain, jag testade ganska tidigt. Men även då var jag nästan rädd för att prova det, säger Alexander.

Han kände tidigt att just kokain inte var något för honom. Senare fick han hjälp från kommunen att bryta med sitt övriga narkotikamissbruk.

I hans kompiskrets fanns en viss respekt för kokain men de yngre i dag har svårt att tro att man kan dö av drogen, menar Alexander. I dag tycker han att de yngre drogen som godis.

– Jag har hört folk prata om det som att det inte finns någon risk alls kopplad till det utan det är någonting man knaprar i sig när man är ute och festar framförallt, säger Alexander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".