Patrik Werner, Degerfors IF. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Patrik Werner, Degerfors IF. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Matchfixning kan ge minskad publik

Patrik Werner: Det kom som en chock
1:02 min

Uppdrag granskning och DN berättade igår om Uefas hemliga lista med 43 spelare som är misstänkta när det gäller uppgjorda matcher i allsvenskan och superettan i Sverige.

43 fotbollsspelare som har spelat i Sveriges högsta ligor misstänks för att ha fixat matcher. Det avslöjar Dagens Nyheter och Uppdrag Granskning.

Hemliga dokument som redaktionerna har tagit del av visar att åtta matcher i Superettan förra året kan ha varit riggade.

– Det är tråkigt och chockerande. Vi har ju inte märkt något av detta förutom att vi hört rykten. Såvitt jag vet har inte vi deltagit i detta. Vi måste få stopp på detta så att inte publiken tröttnar, säger Patrik Wernern, sportchef för Degerfors IF.

Flera klubbar har vidtagit åtgärder för att komma åt matchfixning, bland specialklausuler i kontrakt och förbud mot mobiltelefoner i omklädningsrummet.

Påverkar detta varumärket Superettan och intresset för matcherna?

– Ja, om publiken inte tror att allt sker på sportsliga grunder är det självklart att det blir negativt, säger Patrik Werner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".