Foto: Tomas Oneborg/TT.
Norsk bostadsmarknad består till stor del av ägarlägenheter. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Skärpning på bolån ska kyla ner norsk marknad

"Köpare tror att de ska bli rika över natten"
1:34 min

Den norska regeringen har beslutat om en kraftig skärpning på bolånen för att kyla ner den överhettade bostadsmarknaden i Oslo. Det gäller alla som köper en lägenhet utöver den de själva bor i.

Skärpningen av bolånen kommer att ha effekt, tror Harald Magnus Andreassen som är chefsekonom på Swedbank i Norge.

– Jag är inte speciellt överraskad att det kommer åtgärder mot den marknaden. Det kommer nog att ha en avkylande effekt för att 40 procent av försäljningen av nya bostäder går till investerare som inte ska bo i lägenheten själva. Och många är nog beroende av att kunna lånefinansiera köper, så det kommer att ha effekt.

Bakom regeringens beslut om att skärpa utlåningen ligger den snabba prisutvecklingen och på den norska bostadsmarknaden och särskilt då i Oslo där priserna gått upp med över 20 procent det senaste året. De nya kraven gäller från nyår och ett och ett halvt år framåt på nya bolån i just Oslo.

Norsk bostadsmarknad består till stor del av ägarlägenheter – och många har investerat i ytterligare en eller två lägenheter för uthyrning och med förhoppning om att värdet på lägenheten ska stiga.

Från och med nyår måste den som köper sin andra – eller kanske tredje lägenhet lägga upp 40 procent i kontantinsats – i dag räcker det med 15 procent. Och det här kan motverka en osund utveckling, tror Harald Magnus Andreassen.

– I Oslo är cirka 30 procent av bostäderna där ägaren själv inte bor utan som hyr ut den. Det är inget onaturligt i sig med en bra hyresmarknad, men när köparna gör det för att de tror de ska bli rika över natten då är det inte bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".