Jan Hjärpe. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Jan Hjärpe, emeritus professor i Islam vid Lunds universitet. Foto: Eleonor Svensson/Sveriges Radio arkiv

Professor: "Rätt att hyra ut till salafister"

Jan Hjärpe: "Kan inte se annat än att det är rimligt"
1:03 min

Två kända salafister kommer till Karlstad för ett seminarium på lördag. Även om salafismen är en kontroversiell rörelse även bland många muslimer, är det ändå rimligt att Karlstads kommun hyr ut kommunala lokaler till arrangemanget, anser professor Jan Hjärpe.

Arrangemanget ska hållas i bibliotekshuset i Karlstad och marknadsförs av en lokal salafistisk Facebookgrupp, som också ska livesända.

Den ene av de två föreläsarna är en imam, som framför dold kamera i SVT:s Uppdrag granskning har sagt att en kvinna som har misshandlats av sin man inte ska polisanmäla.

Den andre föreläsaren är enligt uppgift till P4 Värmland en känd salafistisk predikant. Båda är utbildade på det salafistiska universitetet i Medina i Saudiarabien.

– Salafismen vill återgå till det de anser vara det ursprungliga islam. Det innebär att man faktiskt kritiserar de vanliga formerna av muslimsk fromhet, och överhuvudtaget den förändring som skett de senaste århundraderna, säger Jan Hjärpe som är professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet. 

Skulle du säga att det är självklart för Karlstad kommun att upplåta lokaler åt salafister? 

– Den princip som gäller i Sverige är yttrandefrihet och åsiktsfrihet, så jag kan inte se annat än att det är rätt rimligt att man låter även en reformrörelse komma till tals även om den är kontroversiell. Det är en del av den debatt man får ta. Det är vanligt att reformrörelser anses kontroversiella, säger Jan Hjärpe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".