Linda Klemner. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Linda Klemner. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Klemner om perfekta julbilden

Linda Modin Klemner: "Det ska vara livligt"
6:01 min

Alla andra är släta, rosiga och harmoniska på sina bilder i sociala medier. Men din familj är trotsig, stressflammig och svettig. Vad göra? Fotograf Linda Modin Klemner ger råd.

Klappjakten i full gång, granen hemsläpad, skinkan eller kålroten griljerad - eller så är det bara doften av lätt vidbränd hjärna som sprider sig. Men då är det viktigaste ändå inte fixat - nämligen den perfekta uppdateringen i sociala medier. Fotografen och föräldraproffset Linda Modin Klemner har lite tips:

– Om man vill ha något mysigt så är det roligare med en bild ur verkligheten än att den är för "stagead", säger hon.

Låt snusdosan ligga framme. Fotografera medan ni julstökar och grejar. Eller be att familjen går ut på gården och skutta runt. Men:

– Jag tycker både och om sociala medier, fast jag använder det väldigt mycket själv i perioder. Men det ska inte bli krystat, då är det bättre att lägga ner.

För att se lika slät ut som alla andra finns det en massa filter att tillgå. Men att regissera barn på bild är inte lika lätt.

– Det viktiga är att barnen vill vara med på bilden, jag brukar alltid fråga om de vill, säger Linda Modin Klemner.

Hur gör vi för att bryta oss loss från det perfekta julkortet?

– Lägg inte så stor vikt på det. Det viktiga är att umgås och ha trevligt och inte dokumentera att man har det trevligt. Blir det inte spontant kan man lika gärna strunta i det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".