Exteriörbild CCC i Karlstad. Foto: Isak Olsson/P4 Värmland
Bakgrunden till diskussionen om konferenstjänster är att kommunen har lagt många konferenser på CCC. Foto: Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Konkurrensverket kritiserar Karlstads kommun

Konkurrensverket kritiserar nu Karlstads kommun för att ha köpt konferenstjänster utan att följa upphandlingsreglerna. Bakgrunden till den diskussion som har varit handlar om att kommunen har lagt många av sina konferenser på CCC.

Kommunens sätt att välja leverantörer, med hjälp av en så kallad fördelningsnyckel i ett ramavtal, kan leda till ett godtyckligt agerande, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

– Principerna om likabehandling och öppenhet ska gälla. Det måste vara tydligt och transparent när en upphandlande myndighet väljer leverantör. Det är inte tillåtet att fritt välja leverantör när det finns ett ramavtal, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket konstaterar samtidigt att Karlstads kommun har tagit till sig av kritiken och att en ny upphandling ska genomföras.

– Det är bra att vår tillsyn leder till att fler följer reglerna, säger Dan Sjöblom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".