Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i palliativ vård i Värmland

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 12.21
"Det här kommer inte som någon överraskning"
(5:40 min)
Monica Carlsson, verksamhetsutvecklare onkologen
Monica Carlsson, verksamhetsutvecklare onkologen jobbar med att förbättra den palliativa vården i Värmland Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Vården av patienter i livets slutskede har stora brister i Sverige. Det visar socialstyrelsens rapport. På två viktiga punkter visar Värmland sämst resultat i landet.

Socialstyrelsen har undersökt hur väl landstingen tar hand om människor som är på väg att dö genom att studera vissa prioriterade områden, som smärtskattning, munhälsovård, närståendestöd, fortbildning till personalen och så kallade brytpunktssamtal. Studien visar att många patienter riskerar att bli utan rätt smärtlindring och inte får tillräcklig information.

När det gäller Värmland låg vi sämst till av alla landsting i fråga om munhälsobedömning och smärtskattning sista levnadsveckan. Det gavs bara till 21 procent av patienterna enligt rapporten. Men det kan bero på bristande dokumentation, tror Monica Carlsson som är verksamhetsutvecklare på onkologen:

- Det här är inte samma sak som att bara 21 procent får smärtlindring. Men frågan är om man har använt ett validerat smärtskattningsinstrument, säger hon.

Palliativ vård ges under den sista tiden i livet när målet är att lindra lidande istället för att bota och bromsa sjukdomsförloppet. 2013 kom nya nationella riktlinjer från socialstyrelsen som säger att alla ska ha rätt till palliativ vård. Tidigare fanns en särskild avdelning för vård i livets slutskede på centralsjukhuset, men den lade landstinget ner för åtta år sen. Idag finns bara åtta platser för specialiserad palliativ vård på onkologikliniken. Men landstinget har fattat beslut och avsatt pengar för en ny palliativ enhet med 16 vårdplatser på centralsjukhuset samt Arvika och Torsby sjukhus.

- Då ska det vara för alla diagnoser. För man ska inte behöva lida för att man har en annan sjukdom än cancer, säger Monica Carlsson.

När kommer den avdelningen bli klar?

- Det som är dilemmat nu är lokaler. Vi väntar på lokaler. Så vi hoppas att det blir så fort som möjligt under 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".