Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Postlåda i Torsby. Foto: Lennart Nordenstein.
En ny utredning om hur lagstiftningen kring leverans av post får kritik från flera håll. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio arkiv.

Oro för hur glesbygden drabbas av ny postlag

Patrik Ohlsson, LRF: "Drabbar möjligheten att driva företag"
1:04 min

Glesbygden kan drabbas negativt av en ny lagstiftning kring leverans av post. Flera remissinstanser varnar för att det slår mot småföretagare utanför storstäderna.

Brev och paket levereras normalt vardagen efter att de har skickats, det är tanken med dagens lagstiftning. Men i utredningen "Till sista utposten" öppnas för undantag som tillåter glesare postgång.

Företagarna, Lantbrukarnas riksförbund och Sveriges kommuner och landsting hör till de som riktar kritik mot förslaget.

– Vi vänder oss mot brister i förståelsen för småföretagens villkor i mindre orter och glesbygden. Även om man kan dra nytta av digitalisering så är det viktigt med en bra postgång, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, till TT.

LRF Värmlands ordförande Patrik Ohlsson är också kritisk.

– Det är ytterligare en av de försämringar vi ser i servicen på landsbygden, som drabbar möjligheten att driva verksamhet och företag. Den verksamhet som vi förväntar oss ska kunna växa, till gagn för utvecklingen på landsbygden, hotas faktiskt av att de här företagen inte levererar på bra sätt, säger Patrik Ohlsson till P4 Värmland.

Sunne kommun har också yttrat sig, och vill att den som tillhandahåller post ska ha rätt att bryta tystnadsplikten vid misstanke om brott.

Den frågan har varit uppe i utredningen, eftersom fler har efterfrågat förändringar i postlagen för att bekämpa narkotikabrott.

Utredningen konstaterar också att det finns ett starkt samhällsintresse för det, men det måste vägas mot skyddet för den personliga integriteten som sändare och mottagare och brev har.

"Med hänsyn till att detta intresse omfattas av ett mycket starkt skydd anser utredningen att det inte finns möjlighet att i dag föreslå att tystnadsplikten ska kunna brytas av till exempel postombud utan begäran av brottsbekämpande myndighet", står det i utredningen.

Tiden för att tycka till om utredningen gick ut i torsdags, och totalt har drygt 50 remissyttranden kommit in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".