Abdul-Wadud Frank. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Abdul-Wadud Frank. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Nästan fullsatt när salafister besökte Karlstad

Abdul Wadud Frank: "Syftet är att ge en korrekt bild av islam"
0:56 min

Det var närapå fullsatt i Arenan i bibliotekshuset i Karlstad igår, när två kända salafister höll ett föredrag om islam och terrorism.

Salafismen brukar beskrivas som en ultrakonservativ, bokstavstrogen islamisk rörelse, med en konservativ syn på bland annat könsroller. En rörelse som är kontroversiell även för många muslimer.

Men en av föreläsarna, Abdul-Wadud Frank, tillbakavisar bilden av extremism. Och tar samtidigt avstånd från all form av terrorism och från IS.

– Syftet med det här besöket, och alla besök och de föreläsningar vi har är att ge en korrekt bild av islam. Och att visa att islam är fri från extremism och terrorism, säger Abdul-Wadud Frank.

Förstår du att många är lite rädda för islamismen?

– Jag förstår det, för de här människorna har gett en felaktig bild av islam. Vi vill visa att den inte stämmer. Vi har kunnat samleva med andra religioner i 1400 år. Om 300 personer har anslutit sig till IS från Sverige och det finns mer än 500 000 muslimer i Sverige så visar det att det är en väldigt liten del som stödjer den här sjuka ideologin. De här terroristerna representerar inte islam. Och terrorismen drabbar i första hand muslimer.

Arrangemanget på Arenan har marknadsförts av en lokal salafistisk Facebookgrupp i Karlstad, som också livesände det hela. Både Abdul-Wadud Frank och den andre föreläsaren, Moosa Asal, är utbildade på det salafistiska universitetet i Medina i Saudiarabien.

Abdul-Wadud Frank uppmärksammades även för några år sedan i SVT:s Uppdrag granskning, när han framför dold kamera sa att en kvinna som misshandlats av sin man inte ska polisanmäla. Till P4 Uppland sa han senare så här om råden han gav:

– Jag kallade till försoning och förlåtelse vilket man alltid ska göra. Om en man kommer och säger att han har problem med sin fru så kan jag säga åt mannen att be sin fru om förlåtelse, det är inget konstigt med det. Den här kvinnan sa ju att hon ville leva med sin man och älskade sin man.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".