Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket ska bli bättre på att anmäla hot och våld

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 06.43
Maria Johansson: Det kan bli anmälan i efterhand
1:23 min
Entre till Migrationverket. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Migrationsverkets chefer ska få en bättre utbildning i när de har skyldighet att anmäla hot och våld mot personalen till Arbetsmiljöverket. Det här efter Sveriges Radios granskning.

Allvarliga arbetsolyckor, allvarlig tillbud och dödshot som uppfattas som allvarligt menade ska anmälas till Arbetsmiljöverket.

Men när fyra P4-kanaler, däribland P4 Värmland, i höstas gick igenom Migrationsverkets interna incidentrapporter kring hot och våld mot personalen såg vi att få fall anmäldes vidare.

Nu har frågan behandlats i myndighetens arbetsmiljökommitté. 

– Vi diskuterade och kunde konstaterade att arbetsgivaren har brustit. Det var första gången som arbetsgivaren sa att de har brustit och måste bli bättre, säger Sanna Norblad, fackförbundet ST:s avdelningsordförande inom Migrationsverket.

Nu får cheferna lära sig mer om när anmälningar till Arbetsmiljöverket ska göras. Tydligare direktiv har skickats ut till myndighetens avdelnings- och regionskanslier, och informationen på myndighetens intranät har förtydligats.

– Där vi kan stötta våra medarbetare så att de får rätt hjälp och försöka se till att situationer inte uppkommer på det här sättet framgent, säger Maria Johansson. 

Bland annat ska utbildningen till cheferna bli bättre. 

– Vi har nu förstärkt det här avsnittet i våra chefsutbildningar så att det ska bli tydligt och bra. Så att vi ska stötta verksamheten med rätt information. Så att man kan göra rätt helt enkelt, säger Maria Johansson, arbetsmiljöexpert på Migrationsverket. 

Facket har även lyft upp flera fall av hot och våld mot personalen som de tycker borde ha anmälts till Arbetsmiljöverket.

De ärendena ska man nu titta extra på, enligt Maria Johansson.

– Det kan bli en anmälan i efterhand. Men framförallt ska vi säkerställa att de här personerna får den hjälp och det stöd som de behöver internt av chefer och kollegor, och att medarbetaren mår bra.

Att Sveriges Radio granskat anmälningarna har varit viktigt, enligt Sanna Norblad på fackförbundet ST.

– Hade vi inte gått den här vägen via media, så hade vi nog inte haft den här förändringen. Vi tycker att har varit jätteviktigt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".