Barrnaturskog, rasbrant.
1 av 6
Barrnaturskog, rasbrant. Foto: Skogsstyrelsen
Aspskog
2 av 6
Aspskog Foto: Skogsetyrelsen
Kalkbarrskog
3 av 6
Kalkbarrskog Foto: Skogsstyrelsen.
Lövskog.
4 av 6
Lövskog. Foto: Skogsstyrelsen.
Skärgårdsskog.
5 av 6
Skärgårdsskog. Foto: Skogsetyrelsen.
Tallnaturskog.
6 av 6
Tallnaturskog. Foto: Skogsstyrelsen.

Naturvårdsavtal ger skogsägare ersättning för att bevara naturvärden

Markägare: Det är viktigt att det sker i samråd
1:22 min

Skogsägare kan i ett nytt projekt för mark med höga naturvärden få både ersättning och skydd samtidigt som markägaren får vara med och bestämma och behålla ägandet.

Kikki Karlsson på Ruds Gård är en av markägarna som slutit ett naturvårdsavtal.

– Det som är väldigt viktigt är att det här är ett samråd. De signaler som kan komma från andra skogsägare när man vet att man har något som är utav värde för naturen är att man är rädd att någon ska komma och ta marken.

Det som då kan hända, förklarar Kikki Karlsson, är att markägaren kan skynda sig och ta ner skogen istället för att den bevaras.

Vildväxt lövskog, gamla orörda skogar och skärgårdsnatur är några exempel på mark med höga naturvärden. Även natur med lavar och mossor som behöver orördhet. Fåglar och insekter som behöver en skog med stort ljusinsläpp är ännu en sak.

– Det finns naturvårdsavtal, som är ett frivilligt avtal med begränsad ersättning. Men så finns det även biotopskydd som är full ersättning plus 25 procent och naturreservat som också det är full ersättning plus 25 procent, säger Magnus Nordström på Skogsstyrelsen.

Projektet där markägarnas frivillighet är i fokus är viktigt för Skogsstyrelsen för att nå målet med en "levande skog". 

"Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas."
– Riksdagens definition av miljökvalitetsmålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".