Nathalie Edqvist. Travtalang. Sunnemo. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Travtalangen Nathalie Edqvist med den egentränade hästen Absolut Vacker på gården i Sunnemo. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Nathalie Edqvist siktar på proffskarriär

"Jag väntar på min genombrottshäst"
3:00 min

Tidigare i år presenterade sig 16-åriga Nathalie Edqvist från Sunnemo på den svenska travhimmelen då hon som en av de yngsta i Sverige vann ett travlopp. Nu siktar hon på en proffskarriär.

Tillsammans med en annan värmländska, Elsa Arvidsson från Kil, var Nathalie med och skrev historia när de båda var först med att vara födda på 2000-talet och vinna ett travlopp, och Nathalie minns loppet väl.

– Jag kommer ihåg allt ifrån loppet jag vann. Hästen öppnade bra och på sista långsidan så fick hon order om att ta i och då svepte hon fältet och vann hur överlägset som helst, säger Nathalie.

Hela familjen har alltid sysslat med trav och framtiden för Nathalie är klar.

– Jag satsar på att bli proffstränare. Då blir det som ett yrke så då får jag träna både mina egna och även andras hästar och få ut dem till start, säger talangen.

Hur blir man en proffstränare?

– Man får gå kurser för att bli proffstränare. Det är säkert svårt om man inte kan det, men med mycket erfarenhet är det säkert inte så svårt.

Vad behövs för att slå sig in i toppen i Sverige?

– Man behöver ju få den där genombrottshästen för att sedan få in fler bra hästar för att kunna vara med där uppe i toppen och fightas hela tiden, säger Nathalie Edqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".