zlatan ibrahimovic och ulf karlssson
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Zlatan mot Karlsson - ett rörigt möte i rätten

"Gått upp mycket i muskelvikt"
2:00 min

I dag hölls rättegången mot förre förbundskaptenen Ulf Karlsson. Zlatan Ibrahimović hade stämt Karlsson för förtal. Och det blev en rörig juridisk historia med många pauser.

Rättegången i Karlstads tingsrätt blev försenad med två timmar, på grund av diskussioner kring den formella handläggningen. Rätten tvingades till flera överläggningar efter olika önskemål och invändningar från båda parterna.

Frågorna som rättens ledamöter hade att ta ställning till under eftermiddagen, var om det var förtal eller grovt förtal, när förre förbundskaptenen för friidrottslandslaget Ulf Karlsson under en paneldebatt där ämnet dopning avhandlades i april i år, sade att Zlatan hade gått upp mycket i muskelvikt på kort tid då han spelade i Juventus.

Även om det inte sades rent ut, så har Zlatan anklagats för dopning, hävdade fotbollsstjärnans advokat Nils Petersén, i sitt slutanförande.

– Ulf Karlsson måste alltså mot bakgrund av sin egen position inom svenskt idrottsliv, den om vilken de aktuella uppgifterna avsåg, samt den publika och mediala närvaron vid den aktuella tillställningen, ha varit fullständigt införstådd med att uppgifterna skulle få en mycket stor spridning, sade Nils Petersén.

Men Ulf Karlsson sade i rätten i dag att han aldrig menat att peka ut någon.

– Nej, det har aldrig funnits på min karta ens att jag skulle peka ut någon. Det är en principsak att man aldrig pekar ut någon förrän det finns bevis, sade Ulf Karlsson.

En av de viktiga frågorna för rätten att ta ställning till, är vad Karlsson sade under själva debatten, vilket finns inspelat på video, och vad hade sade efteråt i en intervju med Nya Wermlands-Tidningen. Ett eventuellt brott i samband med tidningsintervjun ska omfattas av tryckfrihetsförordningen, menade Karlssons advokat.

Om Ulf Karlsson fälls för grovt förtal kan straffet bli upp till två års fängelse.

Johan Eriksson, som är Ulf Karlssos advokat var trots de många förseningarna vid gott mod, när förhandlingarna väl var slut.

– Det är en mycket rättvis prövning så tillvida att alla vet vad han har sagt.

– Och jag tror nog i den andra delen att det kändes ganska uppenbart att det var uppgifter som var lämnade i en intervju och då är det en rättsfråga om de kan användas eller inte, sade Johan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".