Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Staffan Andersson och Karlstads universitet: Foto: Mats Kamsten och Sveriges Radio
Staffan Andersson, forskare vid Uppsala universitet. Foto: Mats Kamsten och Sveriges Radio

Här är programmen som flest hoppar av

Staffan Andersson: Det är inte vad studenterna förväntat sig
1:10 min

Fler än var tredje student hoppade av ämneslärarprogrammet innan de ens hade läst ett år, och flera program på Karlstads universitet har liknande problematik.

– Har man tappat mer än en tredjedel efter ett år, då måste man allvarligt fundera på om det är någonting som inte svarar mot vad studenterna förväntat sig, säger Staffan Andersson som forskat på avhopp och genomströmning vid Uppsala Universitet.

41 procent av studenterna på ämneslärarprogrammet hoppade av innan tredje terminen, medan rättsvetenskapliga programmet tappade mer än var tredje student på ett år vid Karlstad universitet.

Staffan Andersson menar att konkurrensen gör att man marknadsför utbildningarna på ett sätt som skapar förväntningar - som uppfylls för sent.

– Man vill gärna uttrycka sig säljande och locka med det intresseväckande och spännande, men det händer inte första terminen, och inte andra terminen heller. Man börjar undra, när kommer det här egentligen? Jag kanske ska välja någon annan av alla tusentals utbildningar där ute, dom kanske leder dit jag vill.

Konsekvensen av att många studenter hoppar av en utbildning blir att ryktet försämras till en grad att det i slutändan blir färre som söker

– En annan effekt är ju att lärosätena får ju en ekonomisk tilldelning beroende på hur många studenter som går utbildning och hur många som klarar av dem. Så det kan ju få en ekonomisk effekt så småning om så att det påverkar högskolans finanser.

Programmen med flest avhopp vid Karlstads universitet:

  1. Ämneslärarprogrammet 330 hp - 93 avhopp av 228 studenter termin 1 HT15.
  2. Rättsvetenskapligt program 180 hp - 25 avhopp av 70 studenter termin 1 HT15.
  3. Civilingenjör 300 hp - 46 avhopp av 175 studenter termin 1 HT15.
  4. Grundlärarprogrammet - 45 avhopp av 190 studenter termin 1 HT15.
  5. It-design - 11 avhopp av 54 studenter termin 1 HT15.

*urvalet är gjort av program som tar in över 50 studenter och som består av högre än 180 hp. Samtliga program började t1 2015 och avhoppen är beräknade på hur många studenter som fanns kvar t3 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".