En vuxen och två barn åker längdskidor. Foto: Terje Bendiksby/TT
Foto: Terje Bendiksby/TT

Klimatförändringar hotar skidåkningen

Klimatforskare: "Värmland blir som Mälardalen"
1:22 min

Klimatförändringarna hotar framtidens längdskidåkning i Värmland. I slutet av det här seklet kan snösäsongen, som i dag är 50-150 dagar lång, komma att bli hela 30-50 dagar kortare.

– Värmland i slutet av seklet blir som Mälardalen i dag. Det blir en tydligt kortare snösäsong, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

I Värmland finns det redan flera initiativ för att snösäkra längdskidsäsongen, som skidtunneln i Torsby som var Sveriges första, och kanonsnöspår i Kalhyttan i Filipstads kommun som stod klara 2012.

Kommande generationer kan bli helt beroende av olika tekniska lösningar för att ta fram och spara snö för att alls kunna åka längdskidor, beroende på hur mycket växthusgaser vi släpper ut framöver.

Skidåkaren Sören Sundberg är en av dem som är orolig för framtiden.

– Skidåkningen kommer att dö ut.

Tror du det?

– Nej... Jag vet inte jag. Men här känns det hopplöst när det blir sådana här vintrar.

I de norra delarna av Värmland väntas klimatförändringarna göra så att snösäsongen blir kortare än i dag. I de södra delarna kan det en del år istället bli helt gröna vintrar, enligt SMHI:s beräkningar.

– Det blir ju en mer dramatisk förändring när man går från snö till ingen snö, än när man går från en lång snösäsong till en kortare snösäsong, säger Gustav Strandberg.

Och hur pass hotad är då skidåkningen?

– Ja, den blir ju hotad naturligtvis. Det kommer finnas mindre natursnö att åka på i framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".