Sandra Eriksson,gruppledare och  David Lindeby projektledare vid det nya experimentdatalabbet på Kronoparken.
Sandra Eriksson,gruppledare och David Lindeby projektledare vid det nya experimentdatalabbet på Kronoparken. Foto: Roy Malmborg

Digitalt experimentlabb till Karlstad

Projektledare: "Här finns möjligheter att utforska och bygga kompetens"
1:22 min

Ett av sex nya experimentella datalabb som staten satsar pengar på inför framtiden, placeras i Karlstad.  Det handlar om Community Experience Data lab Kronoparken.

Sandra Eriksson och David Lindeby projektledare på RISE, som är statens ägarbolag för delägande i svenska industriforskningsinstitut.

 – Kronoparken är Karlstads och Värmlands största stadsdel och här finns 20 olika nationaliteter och därigenom stora möjligheter för forskning och experiment för att samla kunskap, säger David Lindeby. Det kommer att skapas attraktiva livsmiljöer.

Statliga RISE-instituten syftar till att stärka forskningsinstitutens möjligheter på en global och konkurrensutsatt kunskapsmarknad.

Kronoparken kan alltså komma att bli en framtidens stadsdel som har tekniska innovationer som senare kommer att spridas över landet .

Konsumentveket, Innovation Park, landstinget , samt ett antal utvecklingsföretag deltar i projektet och närheten till Karlstads Universitet är av stor betydelse.

Satsningen rör sig om flera miljoner kronor men hur mycket pengar som slutligen kommer till experimentlabbet beror i slutändan på vad som kommer att utvecklas.

– Vi tror att det här är av stor betydelse, säger Sandra Eriksson. Vi är ett stort institut med över 2000 medarbetare och nu kan vi växa i Karlstad med hjälp av det här projektet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".