Barbro Brännlund och sparbankseken (Montage). Foto: Sveriges Radio.
Barbro Brännlund sitter sedan många år i styrelsen för Fryksdalens sparbank. Foto: Sveriges Radio.

Arbetsgivaren stoppar Brännlunds bisyssla

Peter Brodd: "Bisysslan kan vara förtroendeskadlig"
0:45 min

Åklagaren Barbro Brännlund kan inte ha kvar sin avlönade bisyssla som styrelseledamot i Fryksdalens sparbank. Det har hennes arbetsgivare bestämt.

Den 9 december avslöjade P4 Värmland att en av Värmlands mest profilerade åklagare, Barbro Brännlund, under många år haft en bisyssla i form av ett styrelseuppdrag i Fryksdalens sparbank.

Uppdraget som styrelseledamot har varit arvoderat och enligt bankens årsredovisningar har uppdraget arvoderats med närmare 400 000 kronor i sedan 2006.

Då det ställs höga krav på en åklagare när det gäller trovärdighet och objektivitet ska alla bisysslor godkännas av arbetsgivaren.

Något sådant godkännande har aldrig funnits i Barbro Brännlunds fall, men när bisysslan blev känd inledde Åklagarmyndigheten en prövning av fallet.

Och idag, 21 december, kom beslutet, som säger att bisysslan måste upphöra senast 1 juni 2017.

– Min bedömning är att det föreligger en risk för att en konkret intressekonflikt ska uppstå och även risk för förtroendeskada, skriver Åklagarmyndighetens personaldirektör Peter Brodd i sitt beslut.

Beslutet innebär inte att man kommer att granska de ärenden Barbro Brännlund haft bakåt i tiden, säger Niclas Wargren, chef för Åklagarkammaren i Karlstad.

– Däremot kommer vi att vara särskilt uppmärksamma på vilka ärenden hon får under tiden fram till uppdraget i banken upphör, säger Niclas Wargren.

Några andra konsekvenser än att hon får sluta med sitt sidouppdrag väntar inte.

P4 Värmland har sökt Barbro Brännlund för en kommentar men hon vill inte låta sig bandas. Däremot har hon skickat en skriftlig kommentar

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".