En gravidmage och provrör
Den nya lagen trädde i kraft för nio månader sedan. Foto: TT

Ingen värmländsk singel har fått assisterad befruktning

Verksamhetschefen: "Klart det är jobbigt för de som står och väntar"
2:33 min

Det har gått mer än nio månader sedan det blev lag på att ensamstående kvinnor ska ha rätt till assisterad befruktning. Men fortfarande har ingen värmländsk singelkvinna fått hjälp och nu står 18 på kö.

Det är inte bara i Värmland som det har dröjt för de ensamstående kvinnor som vill få assisterad befruktning, och det finns flera skäl enligt kvinnoklinikens verksamhetschef Margareta Lood.

– Dels har det inte varit riktigt klart hur den psykosociala utredningen ska gå till och vem som ska göra den. På vissa håll har man också diskuterat hur det ska finansieras, säger Margareta Lood.

Den psykosociala utredningen är en del i förberedelserna för den assisterade befruktningen. Innan kvinnan går igenom den utredningen ska hon fylla i en hälsodeklaration som ska godkännas, och senare i processen kommer läkarundersökning innan det slutligen kan bli fråga om att genomföra en insemination eller provrörsbefruktning, som då kommer att ske på sjukhuset i Örebro.

Idag står 18 värmländska kvinnor på kö för att få komma igång. Det är fler än väntat, enligt verksamhetchefen för kvinnokliniken, Margareta Lood.

– Vi har haft upprepade kontakter med några, och det är klart att det är jobbigt för de som står och väntar, säger hon.

Har det tagit för lång tid?

– Både ja och nej. Vi är bättre förberedda nu, det är mer genomarbetat och vi ser hur logistiken ska fungera. Tidigare var det inte riktigt klart hur finansieringen skulle ske. Men nu är vi förberedda och det känns bra.

Möjligheten till assisterad befruktning erbjuds den som har fyllt 25, men inte 40, och behandlingen är samma som den som erbjuds barnlösa par. Och efter årsskiftet kommer verksamheten dra igång i Värmland, hälsodeklarationerna är på väg ut till kvinnorna som står i kö.

– Jag hoppas att vi ska kunna få någon till kuratorn någon gång i början av nästa år. Kanske i början av februari. Det beror på vilka som står i kö i övrigt till kuratorn. De här kvinnorna får ju inget snabbspår, säger Margareta Lood.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".