En flaska bröstmjölk. Foto: Maja Suslin/TT.
1 av 2
Foto: Maja Suslin/TT.
Ann Bredberg Johansson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
2 av 2
Ann Bredberg Johansson, biträdande avdelningschef på CSK:s avdelning 11.. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Akut brist på bröstmjölk i Värmland

Ann Bredberg Johansson: "Det är oroväckande"
0:59 min

Aldrig tidigare har antalet bröstmjölkdonatorer i Värmland varit så lågt som nu. Bara två personer donerar bröstmjölk och lagret i mjölkbanken sinar.

För tidigt födda barn är beroende av bröstmjölk för att klara sig eftersom att deras tarmar klarar inte av mjölkersättningen. Därför finns mjölkbanken och därför är problemet så akut.

– Det är alltid allvarligt när man tänker på att det är barnens mat. Det är viktigt för sjuka och för tidigt födda barn där inte mamman direkt kan producera den mjölk som behövs, säger Ann Bredberg Johansson, biträdande avdelningschef på avdelning 11 på Centralsjukhuset i Karlstad och fortsätter:

– Att vi bara har två donatorer är oroväckande för vårt lager i frysen där mjölken håller i sex månader. Det börjar ta slut och därför har vi fått begränsa utdelningen till barn som föds före vecka 35.

Den som vill bli bröstmjölkdonator kan ringa 054-614425 eller 054-614420.

Hur känns det att ni måste begränsa utdelningen?

– Man kan inte ge lika vård då. Man får ge till de allra minsta och svagaste barnen. Vi vill ge mjölk till alla barn som behöver bröstmjölk, säger Ann Bredberg Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".