Veikko Kekki, länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Veikko Kekki, länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen förbereder ny mobilisering

Veikko Kekki: "Vi hämtar in uppgifter"
1:09 min

Efter tjugo års uppehåll ska det svenska civilförsvaret mobiliseras igen. Men nu i en ny form som länsstyrelserna börjat arbeta på.

Den nya som också inbegriper privata företag och organisationer. Regeringen fattade ett beslut i december i fjol om att det civila försvaret ska utredas. I väntan på att regeringens utredning ska presenteras har länsstyrelserna redan börjat arbeta.

– Vi förbereder oss tillsammans med andra myndigheter och försvarsmakten när det gäller att hämta in uppgifter om hur det ser ut. Samhället ser ju avsevärt annorlunda ut än vad det gjorde för tjugo år sedan, säger Veikko Kekki, som arbetar med risk- och säkerhetsfrågor på Länsstyrelsen i Värmland, och fortsätter: 

– Statens ägande i olika bolag finns ju inte, de flesta levererar på öppen marknad. Det mesta handlar om att förbereda ett modernt civilt försvar. Där är det ju näringslivet som är stora på att leverera, staten har inga lager att ta till.

Men att involvera näringslivet innebär också att öppenheten kommer att behöva stramas åt, menar Veikko Kekki.

– Den typen av sammanställningar som kan avslöja var vi har stora brister eller där vi har behov av att skydda uppgifter kommer att behöva skyddas mer. Det är en ovana hos många att hantera sådant, vi har haft väldigt öppet och jag tror att det kommer bli mer tillslutet i det fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".