Biskop Sören Dalevi ser fram emot sin första julnattsmässa i Karlstads domkyrka.
Biskop Sören Dalevi ser fram emot sin första julnattsmässa i Karlstads domkyrka. Foto: Malin Björk P4 Värmland Sveriges Radio

Julnattsmässan fyller Domkyrkan

Sören Dalevi: "Vi vill ha en utmaning"
1:12 min

Trots att kyrkobesökarna ständigt minskar vid söndagarnas huvudgudstjänster så är kvällens Julnattsmässa oerhört populär.

I Domkyrkan i Karlstad kommer julnattsmässa att hållas ikväll och då förväntas alla kyrkans 802 platser kommer att fyllas. Fyra präster samt biskopen Sören Dalevi kommer att leda den omtyckta högmässan. Sören menar att det är människan som söker utmaningar som gör att man kommer till kyrkan så sent på julafton. 

– Vi vill ha en utmaning, det ligger i vårt kynne. Vi vill åka vasaloppet, springa maraton och det här är en sådan utmaning som är på julafton, säger Sören Dalevi.

De senaste åren har just denna mässa kommit att växa sig stark, men att flytta vanliga gudtjänster till nattliga tider året om tror inte Sören Dalevi kommer hända. Däremot poängterar han att kyrkan är ändå duktiga på att anpassa sig. 

– Jag tänker på Allahelgona som knappt fanns för hundra år sedan, som idag är jättestor, säger han.

Trots att många är uppe sent på julnatten så ser man inte att besökarna till julottan på juldagsmorgon minskar.

Det är just Biskopen som kommer hålla i predikan på julnattsmässan. Vad han kommer predika om håller han hemligt, men han avslöjar att det är en sak som han saknar.

– Det enda jag saknar är väl snö då, så vi får hoppas att det kommer lite på julafton, säger Sören Dalevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".